"Ανεμο-γεννήτριες προβλημάτων απειλούν τα Βάτικα"

Αναδημοσίευση από το www.notospress.grwwυτό

“Η ενημερωτική εκδήλωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα έφερε στη δημοσιότητα άγνωστες, στο ευρύ κοινό, επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ”


Πολύτιμα συμπεράσματα και αποκαλύψεις, που θα συζητηθούν και θα απασχολήσουν την τοπική κοινωνία το προσεχές διάστημα, περιελάμβανε η εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακός σχεδιασμός στα Βάτικα - Β.ΑΠΕ και Ανάπτυξη / Περιβάλλον / Πολιτισμός - αποφασίζουμε για τον τόπο μας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη Λακωνίας.

Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής, ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» και η Επιτροπή Ελέγχου της Ενεργειακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας.
Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ με χαιρετισμό του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων κ. Γιάννη Δερτιλή, ο οποίος ήταν και ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης.

Το παρόν, από πλευράς Δήμου Μονεμβασίας, έδωσαν οι κ.κ. Παν. Πριφτάκη, Στ. Χριστάκος, Παν. Σταθάκης, Γεωργ. Μέντης, Αντ. Χαραμής, Πετ. Τσάκος, καθώς και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης του Δήμου Μονεμβασίας κ. Ρήγας. Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Γεωργίου, κ. Μάρκος, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Φαρακλού, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγίων Αποστόλων και Άνω Καστανιάς του Δήμου Μονεμβασίας.

Γιαν. Ψαρράκης: «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει ριζικά την εικόνα των Βατίκων»

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας του συνδέσμου «Τουλίπα Γουλιμή» κ. Γιάννης Ψαρράκης, ο οποίος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό στα Βάτικα. Ο κ. Ψαρράκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για έντονο ανταγωνισμό των εταιρειών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, γεγονός που, όπως είπε, οδηγεί σε βαριά βιομηχανοποίηση με άμεσες βαρύτατες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Ο γραμματέας του «Τουλίπα Γουλιμή» επεσήμανε ότι η απαρχή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή των Βατίκων τοποθετείται πριν από περίπου μια δεκαετία, καθώς παρά την σχετική αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συλλόγου Λακωνίας, σύντομα μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών έκανε την εμφάνισή του στο όρος Πάρνωνα, ενώ κατά τη διετία 2006-2007 οι αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών παρουσίασαν ραγδαία άνοδο. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Ψαρράκης άφησε αιχμές για τη στάση που τήρησε η 5η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία ενώ το 2006 είχε απορρίψει το αίτημα εταιρειών για το σχέδιο εγκατάστασης μικρού αιολικού σταθμού στην περιοχή, πρόσφατα ενέκρινε σχέδιο εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι στην περιοχή διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις ΑΠΕ, οι οποίες πιέζουν προς τα κέντρα αποφάσεων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. «Ο τόπος βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου ενεργειακού σχεδιασμού που φέρνει κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές. Αυτό που έρχεται θα αλλάξει δραματικά τον τόπο και αυτό που ζήσαμε θα είναι ανάμνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρράκης.

Δημ. Πολλάλης: «Έχουμε κληρονομήσει το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη και οφείλουμε να το προστατεύσουμε»

Τον κ. Ψαρράκη διαδέχθηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε κληρονομήσει το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. Αυτόν τον πλούτο έχουμε χρέος να τον προστατεύσουμε». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε, επίσης, ότι η «επενδυτική δραστηριότητα απειλεί να μετατρέψει τη Λακωνία σε βιομηχανική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που απέχει κατά πολύ από την πράσινη ανάπτυξη. Ποιος ξένος θα θέλει να βλέπει ένα τέτοιο αλλοιωμένο τοπίο» αναρωτήθηκε ο κ. Πολλάλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις που θα έχει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ στον τουρισμό, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων: «Θα πλήξει ολοκληρωτικά τον τουριστικό τομέα και την τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα έχει συνέπεια και τη μείωση στις τιμές των ακινήτων». Όσον αφορά την άποψη που επικρατεί περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και συνακόλουθη αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κ. Πολλάλης κατέρριψε με συντριπτικά στοιχεία την παραπάνω θέση: «Για κάθε 6.000.000 ευρώ κόστος επένδυσης δημιουργείται μόνο μία(!) θέση εργασίας», υποστήριξε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα επενδύσεων που απέφεραν μηδαμινές νέες θέσεις εργασίας. «Απόρροια της εγκατάστασης ΑΠΕ θα είναι να εγκαταληφθεί ο τόπος και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα κλείσουν οριστικά» τόνισε ο κ. Πολλάλης, ο οποίος προσέθεσε ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο των ΑΠΕ. Όπως είπε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να επηρεάσουν τα όργανα και τα ραντάρ των αεροσκαφών με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων. «Να δημιουργήσουμε πυρήνα δράσης για να αντιμετωπίσουμε το θέμα» απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα ο κ. Πολλάλης.

Γ. Πλαγιαννάκος: «Μετά από 20 χρόνια οι ανεμογεννήτριες θα είναι τα κειμήλια της βλακείας και της αδηφαγίας»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Πλαγιαννάκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυαραβιτών και εκπρόσωπος των 32 μανιάτικων φορέων και συλλόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της εγκατάστασης Β.ΑΠΕ στη Μάνη. Ο κ. Πλαγιαννάκος τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι εξαιρετικά ασύμφορη και ως απόδειξη των λεγόμενών του ανέφερε τα εξής: «Μια ανεμογεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 3 ΜW ζυγίζει 370 τόνους, ενώ για τη δημιουργία της βάσης στήριξής της απαιτούνται 480-500 κυβικά μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος» είπε ο πρόεδρος των Πολυαραβιτών, ο οποίος επεκτάθηκε και στις επιπτώσεις που επιφέρει η διαδικασία στο περιβάλλον: «Για να περάσουν τα οχήματα που θα εμπλακούν στην εγκατάσταση θα πρέπει να ανοίξουν δρόμους, έτσι θα “ξεκοιλιάσουν” τα βουνά. Ο δε συνολικός χώρος που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας είναι της τάξης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου». Ο κ. Πλαγιαννάκος υποστήριξε ότι η κατάσταση που δημιουργεί η εγκατάσταση ΑΠΕ είναι μή αναστρέψιμη: «Οι ανεμογεννήτριες απειλούν μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και σπήλαια. Μετά από ένα κύκλο ζωής 15-20 χρόνων θα είναι τα κειμήλια της βλακείας και της αδηφαγίας, καθώς κανένας δε θα αναλάβει να τις απομακρύνει». Αναφορικά με τα υποτιθέμενα οφέλη, ο κ. Πλαγιαννάκος σημείωσε: «Είναι ψεύδος και προπαγάνδα τα οφέλη που επικαλούνται οι εταιρείες. Στη Γερμανία 5.000 ανεμογεννήτριες απέδωσαν μόνο 1% της ενέργειας! Δεν προσφέρουν ούτε στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλαγιαννάκος, ο οποίος έκανε λόγο και για μείωση της τάξης 30-40% στον τουρισμό, σύμφωνα με έρευνες.

Δ. Παυλάκης: «Οι ανεμογεννήτριες δε λύνουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Προωθούνται μόνο λόγω επιδοτήσεων.»

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων και μηχανικός εξειδικευμένος σε θέματα Ενέργειας τόνισε με έμφαση ότι οι ΑΠΕ δε λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, ενώ άφησε αιχμές για το λόγο προώθησής τους: «Πουθενά η αιολική ενέργεια δεν έχει υποκαταστήσει τη συμβατική παραγωγή ενέργειας. Οι ΑΠΕ προωθούνται μόνο λόγω των επιδοτήσεων και χωρίς αυτές δεν υπάρχουν. Επίσης, τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερα αιολικά πάρκα υπάρχουν, τόσο λιγότερη ενέργεια μπορούν να καλύψουν». Ο κ. Παυλάκης έδωσε στοιχεία για το κόστος εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ενώ αναφέρθηκε και στα πιθανά οφέλη: «Κάθε ανεμογεννήτρια έχει 1,5 εκ. ευρώ αρχικό κόστος. Και τζάμπα, το αιολικό ρεύμα δε συμφέρει, αντίθετα κάνει ζημιά στο δίκτυο». Ο σύμβουλος επιχειρήσεων υποστήριξε ότι «η αιολική ενέργεια είναι “βιτρίνα” για να πάμε στο φυσικό αέριο», καθώς όπως είπε οι επιχειρηματίες μιλούν και για εργοστάσιο φυσικού αερίου και για αιολικά πάρκα. Ο κ. Παυλάκης έθιξε και το θέμα με τους υπόηχους που προκαλεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών, με επιπτώσεις σε ζώα και ανθρώπους. Υπάρχει όμως πιθανότητα ανακοπής της επέκτασης των ΑΠΕ; Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη «τους αιολικούς θα διώξει η φτώχεια. Στην Ευρώπη έχει, ήδη, μειωθεί η αιολική ενέργεια. Η Τρόικα έχει πει: Κόψτε τις επιδοτήσεις, όμως η ΕΕ είναι η πηγή του κακού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφρ. Σορώτου: «Επιπτώσεις στην Πολιτιστική κληρονομιά, τη Φύση και το Τοπίο»

Στη συνέχεια, λόγω ξαφνικού κωλύματος της κ. Αφροδίτης Σορώτου από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, την εισήγησή της με θέμα «Επιπτώσεις στην Πολιτιστική κληρονομιά, τη Φύση και το Τοπίο» διάβασε η δημοσιογράφος και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων, κα Καλλιόπη Λιβανού. Μεταξύ άλλων, η κα Σορώτου επικαλείται έκθεση της WWF στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ χαρακτηρίζεται ως βίαιη και αυθαίρετη η καταπάτηση του τοπίου. Επίσης, σύμφωνα με την κα Σορώτου, περιοχές με υψηλή καλλιεργησιμότητα μετατρέπονται σε ζώνες ανεμογεννητριών. «Τρομακτικό» είναι το αποτέλεσμα και στον τομέα τις πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς. «Η αλλοίωση του τοπίου οπτικά και αισθητικά είναι μη αναστρέψιμη», τονίζει η κα Σορώτου. Ολοκληρώνοντας, η εκπρόσωπος του Μεσογειακού Ινστιτούτου προτείνει την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού για καλύτερη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στο τοπίο.

Χρ. Περιβολάρης: «Χρειάζεται παρέμβαση του Δήμου για την προστασία του φυσικού τοπίου»
Στο θέμα των κινήσεων που έχουν συντελεστεί σε νομικό επίπεδο, αναφορικά με τη νομική αντιμετώπιση των θεμάτων αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων κ. Χρόνης Περιβολάρης. Όπως εξήγησε ο κ. Περιβολάρης οι μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν κατά της εγκατάστασης ΑΠΕ αποτέλεσαν φράγμα για το μεγάλο αιολικό πάρκο του Κούνου. Σύμφωνα με το νομικό εκπρόσωπο απαιτείται παρέμβαση του Δήμου Μονεμβασίας ή Συλλόγου της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρξει αιτιολογικό για την προστασία του φυσικού πλούτου. Ο κ. Περιβολάρης αναφέρθηκε και στους ανασταλτικούς παράγοντες που καθιστούν την εγκατάσταση ΑΠΕ ανεπιθύμητη: «Πρόκειται για ακριβή μορφή ενέργειας, ενώ έχει επιβάρυνση και με τους υπόηχους. Σε περιοχές της Λακωνίας που έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες αναφέρθηκαν προβλήματα στον ύπνο» σημείωσε ο δικηγόρος και προσέθεσε τα εξής: «Η οπτική ρύπανση είναι, επίσης, πρόβλημα καθώς υπάρχει έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Τέλος, δεν υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη, παρά μόνο συνεχής ανταγωνισμός μικρών και μεγάλων εταιρειών». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Περιβολάρης έθιξε και το θέμα που εγείρει το παράνομο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων: «Πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Λόγω ενός μικρού ατυχήματος του επόμενου ομιλητή κ. Στάθη Βελιώτη, τέως Δημοτικού Συμβούλου του πρώην Δήμου Βοιών, την εισήγησή του ανέλαβε να παρουσιάσει ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Νικολάου και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Αναπτυξιακής Επιτροπής του Δήμου Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Παυλάκης. Αναφερόμενος στο ιστορικό των αντιδράσεων που έχουν προηγηθεί, ο κ. Παυλάκης επεσήμανε ότι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου τάχθηκαν ομόφωνα κατά των ανεμογεννητριών, σε λαϊκή συνέλευση που έλαβε χώρα στα μέσα Απριλίου 2012. Παράλληλα, όπως τόνισε, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Αναπτυξιακής Πολιτικής για τα Βάτικα, η οποία ανέλαβε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παυλάκης, «παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη, το θέμα δεν έχει συζητηθεί και ενώ έχει μεσολαβήσει διάστημα πλέον των δύο μηνών». «Ονειρευόμαστε έναν άλλο τόπο και δε θα κάνουμε πίσω για κανέναν» διεμήνυσε ο κ. Παυλάκης.
Το δικό του προβληματισμό για το θέμα εξέφρασε, μέσω επιστολής του, και ο πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Μανώλης Αντωνάκος, ενώ μικρή παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Αριστείδης Μανωλάκος.

Τη θέση του Δήμου για το θέμα εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Βοιών κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις τοποθετήσεις των προηγούμενων ομιλητών, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος. Μάλιστα, ο κ. Κουτσονικολής σημείωσε ότι πρόθεση του Δήμου είναι να καθυστερήσει όσο μπορεί την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή. Στο σημείο αυτό παρενέβη, εκ νέου, ο κ. Μανωλάκος ο οποίος σε υψηλούς τόνους και απευθυνόμενος προς τον κ. Κουτσονικολή είπε: «Γιατί δεν αναλαμβάνετε εσείς την πρωτοβουλία να αντιδράσετε ως Δήμος, εκφράζοντας τη θέση των κατοίκων; Και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας», χωρίς να λάβει απάντηση.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ζάρακα κα Παναγιώτα Πριφτάκη υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν αδιαφορεί για το θέμα, ενώ σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες εκείνες οι ενέργειες για την αποτροπή των επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε σε συστράτευση φορείς και κατοίκους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη μια πολίτης, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Ποιες οι ενέργειες της Περιφέρειας για το θέμα; Ας χαρακτηριστούμε “Ούννοι” και “Βλάχοι” επειδή αντιδρούμε έτσι. Οι εκλογές είναι πρό των πυλών…». «Αφήστε μας να το οργανώσουμε (σσ την αντίδραση)» απάντησε η κα Πριφτάκη. Ο κ. Αρ. Μανωλάκος προέτρεψε: «Να βγούμε όλοι στους δρόμους» ορμώμενος από σχετική φράση της κας Πριφτάκη.

Το λόγο πήρε, έπειτα, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας κ. Δημήτρης Δημητριάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας λακωνικής κίνησης, η οποία θα έχει ως ρόλο τη συνεχή συλλογή και ροή πληροφοριών για το πολύκροτο ζήτημα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι συγκροτείται το Δίκτυο Περιβαλλοντικής - Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του οποίου αποτελείται από τους: Δημητριάδης Δ. (Πρόεδρος), Γράφος Π. (Μονεμβάσια), Ψαρράκης Γ. (Τουλίπα Γουλιμή), Λιβανού Κ. (Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλ. Λακ. Αττικής), Λαδακάκος Θ. (ΠΕΡΙΠΟΛΟ Μάνης) και Μιχαλακάκος Π. («ΠΡΩΤΑΣ»).
Τη θέση της αντιπολίτευσης του Δήμου Μονεμβασίας εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πέτρος Τσάκος. Ο κ. Τσάκος εξαπέλυσε πυρά κατά του Δημάρχου κ. Τριχείλη κατηγορώντας τον ότι «είναι απών από το θέμα», ενώ τον κάλεσε να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι «υπάρχει ενορχηστρωμένο σχέδιο κατά της περιοχής. Απαιτείται συγκεκριμένη θέση και απόφαση του Δήμου προς την Κεντρική Εξουσία».

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης εκδήλωσης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, κυρίως μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου και κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠΕ, που γρήγορα, όμως, εκτονώθηκαν χάρη σε εκατέρωθεν δεσμεύσεις.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Πετρούλιας, cpetroulias@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου